Ochrana bajkera: Ako vybrať chrániče?

V tomto článku si povieme, čo všetko potrebuješ na bezpečnú jazdu bajkom a ako najlepšie ochrániš tvojho človeka pred dolámanými hnátmi a vyradením zo sezóny na dobrých pár mesiacov.

Prilba

Ochrana hlavy je najväčší zo všetkých musthavov a je jedno, či jazdíš na trojkolke po meste, alebo sa rútiš strmhlav dole rock gardenom. Existuje viacero typov prilieb, pričom každá z nich má iné využitie.

Cestná prilba

Slangovo nazývaná prilba na cesťák. Medzi jej hlavné výhody patrí, že je extrémne ľahká. Klasická cestná prilba má minimálnu hmotnosť a množstvo otvorov na odvetranie hlavy, preto je vhodná pre teplejšie dni a hodiny strávené na bajku v intenzívnych stúpaniach. Aerodynamické prilby majú menej otvorov na odvetranie pre nižší odpor vzduchu a sú vhodné do chladnejších dní. A napokon, existujú aj tzv. časovkárske prilby, ktoré nemajú takmer žiadne otvory na vetranie, majú najväčšiu aerodynamickú schopnosť a sú určené výhradne na preteky. Veľkosti sa merajú podľa odvodu hlavy, buď v centimetroch alebo písmenami, podobne ako oblečenie (S, M, L, XL).

XC, AM, EN

Priby určené pre horské bajkovanie. Majú podobnú konštrukciu ako cestné prilby s tým rozdielom, že sú často vybavené aj ochranným šiltom, ktorý sa dá odopnúť. Označujú sa rôznymi skratkami. XC (cross country) prilba alebo MTB patrí medzi tie najzákladnejšie a najviac sa podobá cestnej prilbe. AM znamená all-mountain a z hľadiska využitia je najuniverzálnejšia. EN (enduro prilba) poskytuje ešte väčšiu ochranu ako klasická XC prilba, najmä v zadnej časti hlavy. Prilba na enduro máva väčší šilt, za ktorý sa dajú umiestniť okuliare a aj úchyt na Go Pročku. Nevýhodou je väčšia hmotnosť a slabšie odvetrávanie. Veľkosti sa merajú podľa odvodu hlavy, buď v centimetroch alebo písmenami, podobne ako oblečenie (XS, S, M, L, XL).

Dirt

Prilby označované prívlastkom dirt. Sú navrhnuté pre triky v skate/bike parkoch, pumptrackoch, alebo U-rampách. Veľkosti sú buď univerzálne alebo sú označované písmenami, podobne ako oblečenie (S, M, L, XL).

Integrála (DH a Freeride prilba)

Najväčšia ochrana, akú môžeš pri bajkovaní dosiahnuť. Integrála je prilba, ktorá zakrýva celú časť tvojej hlavy. Sú navrhnuté tak, aby chránili hlavu počas veľkej rýchlosti. Používajú ju najmä downhill (zjazdári) a freeride jazdci, ktorí žijú na hrane a zo všetkých bajkerov riskujú život najčastejšie. Súčasťou integrály je aj chránič brady, ktorý sa dá pri niektorých modeloch odnímať. K prilbe sa dá namontovať Go Pročka alebo iná akčná kamerka. Veľkosti sa merajú podľa odvodu hlavy, buď v centimetroch alebo písmenami, podobne ako oblečenie (XXS, XS, S, M, L, XL a 2XL).

Okuliare

K integrále ale aj ostatným prilbám neodmysliteľne patrí aj ochrana očí. Existuje viacero druhov okuliarí:

Zjazdové okuliare (DH a MX)

Sú to zjazdové okuliare, ktoré sa používajú sa najčastejšie v kombinácii s integrálou a sú určené pre vysokú rýchlosť. Identické okuliare sa využívajú na motokros.

Cestné a MTB okuliare

Cestné okuliare sú určené na cesťák. Naopak MTB okuliare sú navrhnuté pre jazdu v lese. Sklíčka sa lepšie prispôsobujú striedaniu svetla a tieňa. V súčasnosti tento typ okuliarov zaznamenáva veľký trend aj medzi človekami, ktorí nie sú bajkeri. Ako módny doplnok ich nosia influencerky, ale aj bežní smrteľníci.

Fotochromatické okuliare

Špecifickou kategóriu sú fotochromatické okuliare, ktoré sa vedia prispôsobiť slnečnému žiareniu počas dňa. To znamená, že si nemusíš meniť sklíčka v ráme, okuliare sa pri zmene svetelných podmienok samé zatmavia a prispôsobia okoliu.

Kolenačky

Ochrana kolien sa najčastejšie spája s downhillovými zjazdármi, ale sú rovnako dôležité aj pri ostatných disciplínach. Šance, že sa na bajku rozsekáš sú veľké, a preto sú kolenačky #musthave tvojej ochrany. Máš na výber z plastových kolenačiek, alebo pohodlnejších látkových. Nižšie vyberáme naše top favority, v ktorých jazdí aj náš tím a spĺňajú podľa nás všetky kritéria pomer/ceny/výkonu.

Lakťovky

Buď ich miluješ alebo nenávidíš. Bez lakťoviek – ochrany lakťov ťa ani nepustia štartovať na SPDH. A to znamená, že sú tak dôležitou súčasťou ochrany tvojho človeka, ako prilba, alebo kolenačky. Poznáš ten pocit, keď si nabiješ lakeť, a to fakt nechceš.

Chránič krku

Chrbát a krk sú najdôležitejším oporným systémom tvojho človeka, a keďže každý správny bajker má chrbtovú kosť, musíš ju chrániť rovnako, ako všetko ostatné ak nie viac. Nákrčáky sú väčšinou chrániče, ktoré si prestrčíš cez hlavu a na to umiestniš prilbu. Vyzeráš síce trochu ako tvoj pes po operácii, ale v tomto prípade platí efektivita na úkor estetiky.

Opica

Opicu tvorí chránič hrudníka, ktorý je spojený s chráničmi ramien. Chránič hrudníka je nenahraditeľným záchrancom tvojich rebier. Keď sa do toho všetkého oblečieš, chrániš tým takmer celú vrchnú časť svojho tela a predchádzaš nepríjemným odreninám od stromov, kriakov a iných neduhov, ktoré po ceste dole stretneš.

Rukavice

V neposlednom rade je dôležitá aj ochrana tvojich papŕč. Ocenia to najmä žienky s čerstvo urobenou manikúrou, ale aj bajkeri, ktorí nechcú mať zbytočné mozole na dlaniach. Na výber máš z bezprstových alebo celoprstových rukavíc, so zateplením alebo bez podľa tvojej preferencie a komfortu.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz