Novinky od značiek Rockshox, Fox, DT swiss a ďalšie aktuality v cyklo-svete.

RockShox nedávno prepracoval svoje cenovo dostupné vidlice Psylo a Domain, aby ponúkali vynikajúci výkon za nižšiu cenu. Organizátori Slovenského enduro pohára boli nútení zrušiť prvý závod kvôli vyhláseniu o zákaze využívania lesov, ale sľubujú, že ho nahradia neskôr v inom termíne. Nový model teleskopickej sedlovky FOX Transfer 2025 ponúka rozšírené možnosti zdvihu a zlepšený servis. DT Swiss predstavil nový orech DEG s 90-zubovými západkami a 4 stupňovým uhlom záberu.

bajky_week_header

ROCKSHOX PSYLO A DOMAIN

Cenovo najdostupnejšie vidlice v ponukách značiek sú často prehliadané, avšak aj ony prechádzajú významným vývojom, takisto ako aj vlajkové modely. Spoločnosť RockShox nedávno prepracovala svoje vidlice Domain a Psylo tak, aby poskytovali vynikajúci výkon aj napriek nižšej cene.

Model Psylo je variantom s 35mm nohami, zatiaľ čo Domain využíva pevnejšie 38mm nohy. Obe vidlice stoja menej ako 700€. Patróna Isolator RC je silne inšpirovaný modelom Charger 3 a má podobný systém IFP, ktorý má za následok, že nedochádza k miešaniu vzduchu a oleja, čo ďalej vedie k bezkonkurenčnej reakcii na nárazy a zvýšenej konzistencii v celom rozsahu zdvihu. Zatiaľ čo Charger ponúka celý rad nastavení, Isolator to zjednodušuje len na otvorené alebo zatvorené nastavenie. Vidlica má však aj externé nastavenie odskoku, ktoré zabezpečuje jednoduché nastavenie.

Nastavenie vzduchového pruženia sa riadi štandardom RockShox, s pružinou DebonAir podobnou tej, ktorú nájdete na drahších vidliciach. V týchto modeloch absentujú Buttercups, ktoré poznáme z vyšších modelov, avšak vidlice v pomere ceny a výkonu vynikajú.

rockshox_psylo

PRVÉ KOLO SLOVENSKÉHO ENDURO POHÁRA ZRUŠENÉ

Organizátori tohto podujatia v utorok 23.5, necelý týždeň pred uskutočnením podujatia, na svojom facebooku informovali o zrušení prvého kola, ktoré sa malo konať v Partizánskom

So zármutkom sa vyjadrili: ”Zasiahla však vyššia moc a preteky sme nútení z objektívnych príčin zrušiť.” Dôvodom zrušenia tohto preteku je vyhlásenie, ktoré z dôvodu výskytu a ďalšieho možného šírenia afrického moru ošípaných zakazuje v lokalite konania pretekov využívať lesy verejnosťou. A teda je nepredstaviteľné pretek zorganizovať.

Na tento pretek bola naplnená maximálna kapacita 150 registrovaných účastníkov, organizátori však sľubujú, že spravia všetko preto, aby tento pretek nahradili, ideálne v tej istej lokalite, ale v iný dátum. Prvé kolo Slovenského pohára bude teda v Kalnici, na Bikefeste, v prvý júnový víkend.

slovensky_pohar

NOVÁ TELESKOPICKÁ SEDLOVKA OD FOXU

V súťaži obľúbenosti sedloviek vyhráva zlato FOX Transfer Factory a striebro RockShox Reverb AXS. Nový model FOX Transfer 2025 ponúka rozšírené možnosti zdvihu a menšiu objímku

Starý model FOX Transfer bol obmedzený na maximum 200 mm zdvihu, ale FOX Transfer 2025 sa teraz rozširuje až na 240 mm, pričom pribudla možnosť nastavenia dĺžky po 5mm. Mierne sa zmenila maximálna hĺbka zasunutia. 

Ak máš bicykel so sedlovou trubkou s priemerom 34,9 mm, odteraz je už pre teba jedna z možností aj nová sedlovka FOX Transfer 2025. Zmenou prešiel aj úchyt sedla. Hlavy skrutieknaklonené smerom od sklznice pre ľahší prístup. Nové vnútorné prvky zahŕňajú premiestnenú vzduchovú komoru a Shrader ventil na jednoduché fúkanie.

Servis novej teleskopickej sedlovky FOX je teraz jednoduchší, k servisu už nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie. Páčka sa oproti minulému roku nezmenila a stále nie je súčasťou balenia. Páčku na teleskop FOX Transfer si môžeš kúpiť samostatne za 83€.

fox-transfer

NOVÝ RATCHET DT SWISS 

Spoločnosť DT Swiss predstavila nový orech DEG pre svoje náboje 240, ktorý sa môže pochváliť až 90-zubovými západkami pre minimálny uhol záberu. Na rozdiel od 36-zubových západiek ponúka nová konštrukcia 4 stupňový uhol záberu, čo je najmenší uhol záberu, aký kedy DT Swiss mal.

Orech DEG sa pripája k ponuke DT Swiss spolu s orechmi EXP a EXP OS eMTB, ako aj cenovo dostupnejších variant Ratchet a Ratchet LN. DT Swiss sľubuje väčšiu kontaktnú plochu pre väčšiu spoľahlivosť pri zrýchleniach, alebo pri technických stúpaniach.

Na lepší servis 90t ratchetu spoločnosť DT Swiss jemne upravila vonkajšiu stranu náboja, ktorou eliminovala potrebu nástroja na odkrútenie závitového krúžku. Mechanici túto zmenu uvítajú, pretože vďaka nej je údržba jednoduchšia a dostupnejšia.

dtswiss_naboj

Toto je všetko z dnešného článku Bajky.News, daj nám vedieť tvoj názor alebo prípadné tipy na vylepšenia na adresu info@bajky.sk. Ďakujeme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz